Warmia jest smaczna!

Wyobraźcie sobie wyprawę kulinarną po Warmii jako prawdziwą podróż w czasie, gdzie każdy kęs to magiczna droga przez historię i tradycje tego regionu. To nie tylko przyjemność smakowa, ale też głębsze zrozumienie miejsc, które odwiedzamy.  A na tej trasie przewodnikiem może być książka „Kuchnie Świętej Warmii”. To biesiadnik kulinarny Powiatu Olsztyńskiego.

Dróg do poznania kultury jest wiele. Jedną z nich jest podróż poprzez smaki, zapachy i opowieści przy stołach, które jak żadne inne pomagają poczuć przeszłość naszej Warmii. A ta jest bogata, różnorodna, wielokulturowa. Są w niej ślady starodawnych Prusów, rycerzy Zakonu Szpitala Najświętszej Panny Marii Domu Niemieckiego w Jerozolimie, Polaków z Mazowsza i Niemców z różnych krajów Rzeszy, Menonitów – osadników niderlandzkich, Litwinów, Rusinów i wreszcie Ukraińców. Tę „mieszankę” widać było także na warmińskich stołach – w tradycyjnej kuchni regionu. Regionalna wówczas była bowiem głównie kuchnia ludowa, plebejska, oparta na łatwo dostępnych produktach z własnego chowu, hodowli, upraw czy zbiorów. Ale wpływ na nią miała także kuchnia elit kształtowana kulinarną modą, gdzie eksperymentowano z nowymi smakami i aromatami. Przyjęcie chrześcijaństwa natomiast wprowadziło nowe zwyczaje, takie jak posty i specjalne potrawy przygotowywane na święta religijne. Poza tym geografia regionu, z wieloma jeziorami i obfitymi lasami, sprzyjała rozwojowi dań na bazie ryb i dziczyzny. To wszystko miało znaczący wpływ na smak potraw i technikę ich przygotowywania.

czytaj dalej