Bibliografia i źródła

Barczewski W., Kiermasy na Warmii, Olsztyn 2020.

Chłosta J., Doroczne zwyczaje i obrzędy na Warmii, Olsztyn 2009.

Cyfus E., Moja Warmia, Dąbrówno 2012.

Człowiek i środowisko w pradziejach, red. J. K. Kozłowski, S. K. Kozłowski,
Warszawa 1983.

Ćwierczakiewiczowa L., Jedyne praktyczne przepisy wszelkich zapasów spiżarnianych
oraz pieczenia ciast
, Warszawa 1873.

Fox M., Diariusz z Heilsberga od r. 1790-1792, Kraków 1898.

Gęsim tropem. Warmińsko-mazurskie smaki i smaczki, red. K. Ziejewska, E. Gigilewicz, Iława 2021.

Górski K., Mikołaj Kopernik. Środowisko społeczne i samotność, Wrocław-Warszawa-Kraków-Gdańsk 1973.

Jankowska-Buttitta M. K., Niezapomniana kuchnia Warmii i Mazur, Zakroczym 2007.

Jasiński J., Świadomość narodowa na Warmii na początku XIX wieku. Narodziny i rozwój, Olsztyn 1983.

Kuchnia Warmii i Mazur. Polska kuchnia regionalna, Ożarów Mazowiecki 2015.

Konopczyński W., Dzieje Polski Nowożytnej, Warszawa 1996.

Kossert A., Prusy Wschodnie. Historia i mit, Warszawa 2009.

Kowalski J., Receptury klasztornej piwniczki. Nalewki, Wina, Piwa, Miody, Likiery,
Dębogóra 2007.

Lista produktów tradycyjnych województwa warmińsko-mazurskiego, Urząd Marszałkowski Województwa Warmińsko-Mazurskiego, Olsztyn 2020.

Lemnis M., Vitry H., W staropolskiej kuchni i przy polskim stole, Warszawa 1979.

Leo J., Dzieje Prus, Olsztyn 2008.

Mierzwa W., Mazurek K., Zasmakuj w Warmii. Rzecz nie tylko o kuchni, Dąbrówno 2016.

Nasz chleb powszedni, Kraków 2003.

Niekrasz L. Z., Gdzie jesteście, Prūsai?, Warszawa 2012.

Niewiarowska F., Małecka W., Doświadczone sekreta smażenia konfitur i soków oraz robienia konserw, galaret, marmolad, lodów, wódek, likierów, nalewek, ratafij, najrozmaitszych konserw owocowych w spirytusie i occie, owoców suszonych w cukrze i t. p., Lwów 1880.

Okęcka-Bromkowa M., Święto od cholery, Olsztyn 1976.

Okulicz-Kozaryn Ł., Życie codzienne Prusów i Jaćwięgów, Warszawa 1983.

Przepiśnik warmiński – kuchnia południowej Warmii, Purda 2020.

Radtke E., Rezydencja lidzbarska biskupów warmińskich, Lidzbark Warmiński 2010

Rosłan J., Dlaczego święta Warmia, a nie święte Mazury?, debata.olsztyn.pl, 8.05.2009.

Rośliny w wierzeniach i zwyczajach ludowych. Słownik Adama Fischera, red. M. Kujawska, Ł. Łuczaj J. Sosnowska, P. Klepacki, Wrocław 2016.

Schiller R., Zioła z apteki św. Hildegardy, Warszawa 2003.

Siemaszko M., Zielona Warmia. Rośliny w tradycji i na codzień, Przykop 2023.

Sieniawski K. E., Biskupstwo warmińskie jego założenie i rozwój na ziemi pruskiej
z uwzględnieniem dziej
ów ludności i stosunków jeograficznych ziem dawniej krzyżackich, Poznań 1878.

Sikorska M., Medyk i astronom w kuchni, czyli o recepturach z czasów Kopernika, „Wiadomości Historyczne” 2014, nr 5.

Spiel J. A., Charakterystyka żywienia oraz akceptowalność i znajomość produktów/potraw tradycyjnych Warmii i Mazur, rozprawa doktorska – Wydział Nauki o Żywności UW-M, Olsztyn 2014.

Szalkiewicz W. K., Punkty naznaczone Mikołaja Kopernika, Olsztyn 2022.

Szczurowski P., Prusowie, Sandomierz 2023.

Szlakiem historii i przyrody po gminie Purda, Przykop 2020.

Trakt biskupi, Wrota Świętej Warmii, red. J. Weihs, W. K. Szalkiewicz, Olsztyn 2024.

Wańkowska-Sobiesiak J., Żydzi na Warmii, Olsztyn 2024.

Wańkowska-Sobiesiak J., Szalkiewicz W. K., Na szlaku świętej Warmii. Podróżnik kulturalny, Olsztyn 2022.

Warmiacy i Mazurzy. Życie codzienne ludności wiejskiej w I połowie XIX wieku,
red. B. Kuźniewski, Olsztynek 2002.

Świat Kopernika w świetle zabytków ze zbiorów Muzeum Mikołaja Kopernika we Fromborku, red. M. Jagła, Ż. Wlizło, W. Wojnowska, Frombork 2022.

Zaworska T., Swojskie jadło: przepisy kulinarne Warmii, Mazur i Powiśla, Olsztyn 2006.

Zientara-Malewska M., Na warmińską nutę, Warszawa 1982.

Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich. Dziedzictwo kulinarne, red. S. Achremczyk, Olsztyn 2007.

Życie codzienne na dawnych ziemiach pruskich. Kuchnia dawnych ziem pruskich
– tradycja i nowoczesność
, red. T. Chrzanowski, Olsztyn 2011.


ROZDZIAŁ 5